Brug ukrudtsbrænderen med stor forsigtighed i sommervarmen

aug 18

Ukrudtsbrænderen er et særdeles effektivt redskab til at fjerne ukrudt – men manglende forsigtighed og forkert brug af den forårsager hvert år mange brande.

I denne tid indbyder vejret i den grad til at opholde sig udendørs, og mange haveejere udnytter det gode vejr til at gå en runde med ukrudtsbrænderen for at komme den uønskede plantevækst til livs.

Men selv om ukrudtsbrænderen er et godt redskab til at få bugt med ukrudtet, er der i al sin enkelthed tale om en forstørret lighter, som kan resultere i brand, hvis man ikke bruger den korrekt og med stor forsigtighed, advarer Nordsjællands Brandvæsen.

På landsplan rykker brandvæsnerne ud til cirka 250 brande om året, der er forårsaget af ukrudtsbrænder, viser tal fra Beredskabsstyrelsen.

- I vores område har vi også en del af disse brande, der er forårsaget af ukrudtsbrændere, og indimellem går det desværre rigtig galt. Derfor er det så vigtigt, at man tager sig tid til at sætte sig ind i, hvordan ukrudtsbrænderen bruges korrekt, inden man tager den i brug, siger Carsten Jensen, der er myndighedschef hos Nordsjællands Brandvæsen.

Når du bruger ukrudtsbrænderen, bør du kun svitse ukrudtet kortvarigt. På den måde sikrer du, at vandet fra planten fordamper, og det vil få planten til at visne i løbet af få dage. Brænder du derimod løs på ukrudtet, risikerer du ulykker, og ukrudtet kommer ofte igen, fordi rødderne overlever.

Ligeledes bør du være særligt opmærksom på, at du ikke efterlader gløder, der kan starte en brand, advarer Carsten Jensen.

- Vi ser desværre igen og igen, at borgere går med ukrudtsbrænderen langs plankeværket, skuret eller husmuren og ikke opdager, at der er ild i det ukrudt, de svitsede med ukrudtsbrænderen for kort tid siden. Når man bruger ukrudtsbrænderen, bør man være dybt koncentreret om opgaven og hele tiden holde et vågent øje med, at man ikke efterlader gløder, der kan blusse op.

Selv om det for mange kan virke oplagt at udnytte det varme og tørre vejr til at få bugt med ukrudtet, skal man være yderst forsigtig med at bruge ukrudtsbrænderen lige nu. Jorden er meget tør, og risikoen for at starte en brand er stor.

- Vi anbefaler, at man helt afholder sig fra at bruge ukrudtsbrænderen, når det er tørt og blæsende. Der skal meget lidt til, før ilden kan få fat i nogle tørre blade eller andet letantændeligt materiale, og så kan der hurtigt opstå en brand, siger Carsten Jensen.

Du kan med fordel holde dig orienteret om den aktuelle brandfare i dit område på sitet brandfare.dk.

Fem gode råd til at undgå brand, når du bruger ukrudtsbrænderen

1) Hold god afstand til bygninger, hække og andet, der kan brænde

2) Ukrudtet skal svitses – ikke brændes

3) Brug ikke ukrudtsbrænder, hvis det er tørt eller blæser

4) Hold et vågent øje med, at du ikke efterlader gløder, der kan blusse op

5) Hav altid vand i nærheden

 

BLIV brandmand

kurser & uddannelse

Brandkadetter