Nordsjællands Brandvæsen advarer om brug af ukrudtsbrændere efter alvorlige brande

apr 20

Ukrudtsbrænderen er et særdeles effektivt redskab til at fjerne ukrudt – men manglende forsigtighed og forkert brug af den kan forårsage brand.

Lige nu indbyder vejret i den grad til at opholde sig udendørs, og mange haveejere udnytter det gode vejr til at gå en runde med ukrudtsbrænderen for at komme den uønskede plantevækst til livs.

Men den seneste tid har Nordsjællands Brandvæsen rykket ud til flere brande forårsaget af åben ild i naturen. Senest var det en villa i Lillerød, der blev totalskadet, efter ejeren brugte ukrudtsbrænderen og ved et uheld satte ild til garagen.

Derfor opfordrer Nordsjællands Brandvæsen nu til, at borgerne er ekstra forsigtige med at bruge ukrudtsbrænderen.

- Det kan ikke siges nok, hvor vigtigt det er, at man bruger ukrudtsbrænderen med omtanke og sætter sig ind i, hvordan man bruger den korrekt. Vi har desværre set flere eksempler på, at det kan gå rigtig galt, hvis man ikke bruger ukrudtsbrænderen med meget stor forsigtighed, siger Carsten Jensen, der er myndighedschef i Nordsjællands Brandvæsen.

Når du bruger ukrudtsbrænderen, bør du kun svitse ukrudtet kortvarigt. På den måde sikrer du, at vandet fra planten fordamper, og det vil få planten til at visne i løbet af få dage. Brænder du derimod løs på ukrudtet, risikerer du ulykker, og ukrudtet kommer ofte igen, fordi rødderne overlever.

Ligeledes bør du være særligt opmærksom på, at du ikke efterlader gløder, der kan starte en brand, advarer Carsten Jensen.

- Vi ser desværre igen og igen, at borgere går med ukrudtsbrænderen langs plankeværket, skuret eller husmuren og ikke opdager, at der er ild i det ukrudt, de svitsede med ukrudtsbrænderen for kort tid siden. Når man bruger ukrudtsbrænderen, bør man være dybt koncentreret om opgaven og hele tiden holde et vågent øje med, at man ikke efterlader gløder, der kan blusse op.

Selv om det for mange kan virke oplagt at udnytte det varme og tørre vejr til at få bugt med ukrudtet, skal man være yderst forsigtig med at bruge ukrudtsbrænderen lige nu. Jorden er meget tør, og risikoen for at starte en brand er stor.

- Vi anbefaler, at man helt afholder sig fra at bruge ukrudtsbrænderen, når det er tørt og blæsende. Der skal meget lidt til, før ilden kan få fat i nogle tørre blade eller andet letantændeligt materiale, og så kan der hurtigt opstå en brand, siger Carsten Jensen.

Du kan med fordel holde dig orienteret om den aktuelle brandfare i dit område på sitet brandfare.dk.

Fem gode råd til at undgå brand, når du bruger ukrudtsbrænderen

  • Hold god afstand til bygninger, hække og andet, der kan brænde
  • Ukrudtet skal svitses – ikke brændes
  • Brug ikke ukrudtsbrænder, hvis det er tørt eller blæser
  • Hold et vågent øje med, at du ikke efterlader gløder, der kan blusse op
  • Hav altid vand i nærheden

BLIV brandmand

kurser & uddannelse

Brandkadetter