Røgalarmer redder liv – alligevel har knap hver fjerde ikke én installeret i deres bolig

nov 30

Den koster mindre end en biografbillet, men kan være forskellen på liv og død. I anledning af Fælles Nordisk Røgalarmdag sætter Nordsjællands Brandvæsen fokus på, hvor vigtigt det er at have en røgalarm installeret i sit hjem.

På denne tid af året er det særlig vigtigt at tænke sig godt om i forhold til brandsikkerhed og forebyggelse. For vinteren – og især julen – er højtid for levende lys.

Det betyder, at risikoen for brand i hjemmet er stærkt forøget i de kommende måneder. Det ses også i statistikken for dødsbrande, hvor flest omkommer i ’indesæsonen’ fra november til april.

I mange tilfælde kunne dødsbrandene dog have været undgået, hvis der havde været installeret en røgalarm i hjemmet. Det fortæller myndighedschef i Nordsjællands Brandvæsen, Carsten Jensen.

- Vi ved, at røgalarmer er utrolig effektive til at advare os om brand i hjemmet. Røgalarmen reagerer på den første røg og giver os dermed rigtig gode muligheder for at komme ud, før det er for sent. Desværre er der fortsat en større andel af borgere, der ikke har installeret en røgalarm i hjemmet.

Helt præcist mangler 23 % af danskerne en røgalarm derhjemme, viser tal fra Beredskabsstyrelsen og TrygFonden.

Langt hovedparten af dødsbrande sker i private hjem. Årsagerne til dødsbrande i private hjem kan være mange, men blandt de mest hyppige er rygning, madlavning og levende lys.

- Der er al mulig grund til at sætte ekstra fokus på brandsikkerheden i private hjem i denne tid. Vi er på vej ind i julemåneden, hvor vi tænder flere stearinlys og hygger os i køkkenet med julebag og madlavning. Det øger risikoen for brand i hjemmet, og derfor er det så vigtigt at have en røgalarm installeret, der kan advare os, så vi kommer ud i tide, siger Carsten Jensen.

Han opfordrer samtidig til, at man løbende tjekker, om røgalarmen virker.

- Røgalarmer redder liv – men kun, hvis de virker. Røgalarmen kan løbe tør for batteri, men ligesom andet elektronik kan den også stoppe helt med at virke. Det er derfor en rigtig god idé at sætte en reminder i kalenderen, så du får tjekket røgalarmen jævnligt. Hvis den hænger i loftet uden at virke, giver den ikke andet end falsk tryghed, siger Carsten Jensen.

Så vigtig er røgalarmen

Nordsjællands Brandvæsen har udarbejdet en video, der viser brandforløbet i en stue som følge af et væltet stearinlys. I videoen fremgår det tydeligt, hvor vigtigt det er at have en røgalarm installeret.

Videoen offentliggøres på brandvæsnets sociale medier på Fælles Nordisk Røgalarmdag den 1. december.

Fakta

Tal fra Beredskabsstyrelsen og TrygFondens undersøgelser: 'Dødsbrande i Danmark 2019', ’Dødsbrande i Danmark 2020’ og 'Brand og røgalarmer i danske hjem 2020’ viser, at:

  • I 2020 omkom i alt 54 personer i 52 dødsbrande. Det svarer til, at 0,93 personer pr. 100.000 indbyggere omkom i brand
  • De sidste 10 år har mere end 90 % af alle dødsbrande fundet sted i private hjem
  • 23 % af danskere har ikke opsat en røgalarm i hjemmet, heraf bor de fleste i lejlighed
  • Kun i 26 % af de boliger, hvor der i 2016-2019 var dødsbrande, var der opsat en røgalarm. Af disse røgalarmer var det kun 15 %, der reelt fungerede

BLIV brandmand

kurser & uddannelse

Brandkadetter