Uanset om du har et lovpligtigt eller frivilligt automatisk brandalarmanlæg (ABA-anlæg), skal det opkobles til en vagtcentral, der kan sikre, at brandvæsenet alarmeres til adressen.
Et automatisk brandalarmanlæg skal udføres med automatisk alarmafgivelse til brandvæsenet. Dette betyder, at påvirkes detektorerne, der sidder i loftet, af enten røg eller varme (alt efter type), alarmeres brandvæsenet. I de fleste tilfælde er ABA-anlægget tilkoblet et varslingsanlæg, der sikrer, at personer, som opholder sig i bygningen, alarmeres om faren.
Man har brandalarmeringsanlæg for at:
- advare personer om en eventuel fare
- tilkalde særligt instrueret personale, der kan være med til at begrænse branden
- tilkalde brand- og redningsberedskabet
- aktivere eventuelle andre sikringssystemer som for eksempel varslingsanlæg, brandventilationsanlæg og slukningsanlæg.
Fordelene ved et brandalarmanlæg:
- Nedsætter risikoen for, at mennesker og værdier bliver alvorligt skadet ved brand
- Kan opdage en begyndende brand tidligt
- Tilkalder brand- og redningsberedskabet øjeblikkeligt
- Omfanget af brandskaderne reduceres oftest
- Reducerer brandrisikoen på virksomheden, som igen kan medføre en lavere forsikringspræmie.
Blinde alarmer
Siden 2000 er antallet af ABA-anlæg næsten fordoblet, og med ABA-anlæg følger også et stort antal blinde og falske alarmer. Nordsjællands Brandvæsen havde i 2021 394 blinde alarmer.
Hyppigst registrerede årsag til aktivering af ABA-anlæg:
- Håndværkere, der i forbindelse med arbejde (typisk svejsning/slibning) får aktiveret detektorerne
- Fejlalarm i forbindelse med damp/os fra madlavning
- Tobaksrygning tæt på detektorer
Mere om ABA
Forud for installationen skal du have en dialog med os om placering af nøgleboks og blitz samt placering af centralenheden. Send plantegning over den ønskede placering samt et kortudsnit, der tydeligt viser, hvor du ønsker at placere de tre enheder.
På denne side findes de tre aftaleformularer, der skal udfyldes, før vi kan behandle jeres ABA.
Du kan se mere om reglerne for brandvæsenets indsatsmuligheder, herunder skiltning placering mv. i bygningsreglementets kapitel 5.
Det sker fra tid til anden i forbindelse med fx servicering af ABA, at det er nødvendigt at sætte anlægget i ”service” for at udbedre og rette fejl ved alarmlinjen eller selve anlægget.
Når et anlæg sættes i ”service”, udløser en alarm fra anlægget ikke automatisk en udrykning fra brandvæsenets side af, mens varslingsanlægget på stedet godt kan fungere, imens der pågår service på stedet. Det vil være montøren på stedet, der afgør, hvilke funktioner på anlægget der stadig er i drift.
Du skal kontakte Vagtcentralen hos Nordsjællands Brandvæsen på 45 80 33 55 og oplyse DOA nummer samt evt. navn og adresse på det sted, ABA er lokaliseret. Du skal samtidig angive, i hvor lang tid anlægges skal sættes i service.
Vær særlig opmærksom på bygningsreglementets krav om kompenserende foranstaltninger, mens anlægget ikke automatisk alarmerer brandvæsenet. Se mere under ”Hvordan forholder man sig til svigt i brandtekniske installationer”.
Såfremt anlægget skal sættes i service mere end 8 timer ad gangen, skal dette meddeles via mail til: aba@nsbv.dk, der herefter kvitterer for meddelelsen. Når anlægget herefter ønskes sat i service, ringes der til Vagtcentralen på 45 80 33 55. Klik her for mere information og link til blanket.
I den tid, anlægget er sat i service, er det bygningsejers ansvar at sikre, at bygningen fortsat benyttes på lovligt vis.
Såfremt brandtekniske installationer som fx automatisk brandalarmanlæg (ABA), røgalarmanlæg mv. svigter eller på anden vis ikke virker som forventet og samtidig er lovpligtige, skal der straks iværksættes kompenserende tiltag for at sikre et tilstrækkeligt sikkerhedsniveau i bygningen.
Af Bygningsreglementets (BR18) vejledning til kapitel 5 Brand fremgår det af kap. 7, pkt. 7.4.7, at:
Der skal for alle brandtekniske installationer udarbejdes procedurer for kompenserende tiltag ved fejl eller nedbrud af den brandtekniske installation, og disse procedurer skal indarbejdes i DKV-planen.
For eksisterende byggeri, hvor der ikke er udarbejdet en DKV-plan, kan eksisterende procedurer ved fejl eller nedbrud fortsat benyttes.
Den primære procedure er, at fejlen skal udbedres hurtigst muligt, og for brandtekniske installationer, der er installeret til sikring af personer, skal der iværksættes kompenserende tiltag, indtil fejlen er udbedret, alternativt må lokalerne ikke benyttes.
Brandtekniske installationer til sikring af personer er bl.a.:
- ABA-anlæg
- AVS-anlæg
- AVA-anlæg
- IVA-anlæg
- Røgalarmanlæg
- ABV-anlæg
- Flugtvejs og panikbelysning
- ATA-anlæg
Kompenserende tiltag, ved svigt eller udkobling i forbindelse ved service af brandtekniske installationer til sikring af personer, kan være:
- For et arrangement i et forsamlingslokaleafsnit, hvor fejlen ikke umiddelbar kan rettes, skal arrangementet stoppes, og afsnittet skal rømmes.
- For øvrige bygningsafsnit, hvor det er indenfor normal brugstid af lokalerne, kan der indsættes en runderende vagt i området, hvor anlægget er ude af drift. Vagten skal ved brandkendetegn kunne aktivere varslingsanlægget og alarmere redningsberedskabet. Er der ikke installeret et varslingsanlæg eller er dette også ude af drift, skal vagten medbringe megafon for varsling af brugerne.
Én vagt kan højst dække én etage og højst:
- 5.000 m² i anvendelseskategori 1
- 2.000 m² i anvendelseskategori 2
- 5.000 m² i anvendelseskategori 3
- 600 m² i anvendelseskategori 5 og 6
Rundering kan foretages af en intern medarbejder, der er instrueret i at aktivere
varslingsanlægget og alarmere redningsberedskabet i tilfælde af røg- eller brandudvikling.
Vagten skal have en klar defineret rolle og forholdsordre, som skal tilgodese
sikkerhedsniveauet. Vagten kan ikke varetage andre funktioner end denne
overvågningsfunktion.
- Ved svigt af ATA-anlæg i trapperum kan der indsættes en runderende vagt i hvert trapperum med ATA-anlæg.
Nordsjællands Brandvæsen har ikke lovhjemmel til at afvige fra bestemmelserne i bygningsreglementet og kan ikke tilbyde at stille ”brandvagter” til rundering.