Onsdag fik medlemmerne af beredskabskommissionen i Nordsjællands Brandvæsen én på opleveren, da de som led i introduktionen til beredskabet kom med på udrykning.
Normalt er brandfolkene i Nordsjællands Brandvæsen uvidende om den hændelse, der venter dem, når alarmen går. Men da alarmen gik onsdag eftermiddag klokken 14.27, var hændelsesforløbet planlagt ned til mindste detalje.
Hændelsen var nemlig et led i introduktionsdagen for de lokalpolitikere, der sidder i beredskabskommissionen for Nordsjællands Brandvæsen.
– Hvert fjerde år får vi ny beredskabskommission efter kommunalvalget, og derfor afholder vi en introduktionsdag for medlemmerne, så de får viden om beredskabet og de opgaver, vi løser. Det er første gang, vi har prøvet at kombinere introduktionsdagen med en stor øvelse, så jeg tror, vi er mange, der har været rigtig spændte på dagens forløb, siger Lars Rosenwanger, der er beredskabsdirektør i Nordsjællands Brandvæsen.
Midt under et oplæg om brandvæsnets service- og logistikafdeling gik alarmen, og beredskabskommissionens introduktion til genanvendelse af hjælpemidler og kørsel af ældre og skolebørn blev afbrudt af den insisterende bippen fra indsatslederens pager, mens han løb gennem lokalet.
– Vores beredskab er en kompleks størrelse, som kan være svær at forstå for udenforstående. For hvordan forklarer man, hvilket apparat der går i gang, når alarmen går, til nogen, der aldrig har sat sine ben på en brandstation? Formålet med at tage beredskabskommissionen med på udrykning er at give dem et unikt indblik i, hvad der sker, når alarmen går, og hvordan vores myndighedsarbejde og serviceopgaver spiller sammen med det operative beredskab, siger Lars Rosenwanger.
Efter en kort gennemstilling til vagtcentralen, der kunne fortælle, at der var gået en automatisk brandalarm på en skole i Hørsholm, blev beredskabskommissionen kørt i bus til brandstationen i Hørsholm.
Her kunne de opleve en blandet skare af brandfolk, der var i gang med at trække i indsatstøjet – lige fra brandvæsnets dagberedskab, der er klar til at rykke ud med kort varsel i dagtimerne på alle hverdage til buschaufføren, der netop er hjemvendt fra en køretur, og deltidsbrandfolkene, som løber fra deres primære arbejde for at hjælpe til.
– Vi tilrettelagde udrykningen med en række stop undervejs, som gav os mulighed for at fortælle beredskabskommissionen mere indgående om blandt andet vagtcentralens arbejde, indsatslederens overvejelser, udfordringen med at rekruttere deltidsbrandfolk og synergien mellem vores serviceafdeling og det operative beredskab. På den måde blev det ikke alene en oplevelse at se brandfolkene i aktion, men det gav også politikerne en dybere forståelse af vores brandvæsen, siger Lars Rosenwanger.
Under brandfolkenes fremkørsel til skadestedet blev den automatiske brandalarm opgraderet, da en pædagog ringede 1-1-2 og meddelte, at der var brand i bygningen, og at flere børn var savnet. Undervejs kunne beredskabskommissionen følge radiokommunikationen mellem vagtcentralen og indsatslederen samt den tværsektorielle radiokommunikation mellem brandvæsen og politi.
Rammen om selve hændelsen var det gamle rådhus i Hørsholm, som i dagens anledning var blevet omdannet til skole. Den tomme bygning gav brandvæsnet gode betingelser for at vise beredskabskommissionen både røgdykning efter savnede personer og brandslukning. Beredskabets brandkadetter leverede en flot indsats som figuranter på stedet, og den medbragte røgkanon sørgede for, at hændelsen blev så realistisk som muligt.
– Det var et rigtig godt arrangement, som både var retvisende og realistisk i forhold til, hvor meget der skal koordineres på meget kort tid, når der sker en større hændelse. Der er ingen tvivl om, at det var meget nyttigt at være med for de nye kommissionsmedlemmer, der ikke kender gamet i forvejen, siger medlem af beredskabskommissionen, Jan Klit, der er valgt for Konservative i Hørsholm.
– Det var helt tydeligt, at der blev bundet en sløjfe mellem teori og praksis. Der var en rigtig god blanding af action og mulighed for fordybelse i nogle dilemmaer undervejs, som også har givet mig stof til eftertanke her bagefter, siger medlem af beredskabskommissionen, Kristian Tanderup, der er valgt for Venstre i Fredensborg.
Det lykkedes brandfolkene at hente de savnede børn ud af bygningen i god behold, og beredskabskommissionen fik en afsluttende status fra både brandvæsnets og politiets indsatsledere, inden de kunne vende snuden hjemad – nu bedre klædt på til opgaverne omkring beredskabet og en oplevelse rigere i bagagen.
Fakta om introduktionsdagen
Formålet med introduktionsdagen er at give beredskabskommissionens medlemmer grundlæggende viden og kendskab til Nordsjællands Brandvæsen og arbejdet i beredskabskommissionen med henblik på at skabe det bedst mulige udgangspunkt for den enkeltes arbejde og samarbejdet i beredskabskommissionen i perioden 2022-2025.