Nyheder

Sankthansbålet så ud til at få svære betingelser i år ovenpå en lang periode med varmt og tørt vejr. Men det seneste døgns regnvejr har vendt op og ned på situationen.

I løbet af weekenden er brandfareindekset for Nordsjælland gået fra den ene yderlighed til den anden.

Fredag og lørdag var brandfareindekset helt oppe i det røde felt, men efter kraftige byger søndag og mandag er der ikke længere fare på færde.

Det fortæller myndighedschef i Nordsjællands Brandvæsen, Carsten Jensen.

- Inden weekenden overvejede vi, hvorvidt der skulle indføres afbrændingsforbud i vores område efter en lang periode med ekstremt varmt og tørt vejr. Men heldigvis blev vi reddet på målstregen af et gedigent regnvejr.

Regnvejret betyder dog ikke, at du kan lægge al sund fornuft på hylden, når du laver sankthansbålet. For selv om brandfaren er lav, er det stadig vigtigt at tænke sig godt om.

Placeringen af bålet er et af de vigtigste parametre for en brandsikker sankthans. Derfor anbefales det, at bålet placeres:

  • 30 meter fra bygninger med hårdt tag – afstanden fordobles i vindens retning ved jævn og frisk vind
  • 60 meter fra letantændelige markafgrøder
  • 200 meter fra letantændeligt tag (stråtækte huse og lign.), nåletræsbevoksninger, lyngklædte arealer eller anden letantændelig vegetation samt oplag af brandfarlige, brandnærende, eksplosive eller letantændelige stoffer

Sankthansbålet bør bygges op af tørt, rent træ. På sankthansaften er det undtagelsesvist tilladt at brænde haveaffald af, og derfor anbefales det at bruge kraftige grene suppleret med haveaffald som kvas og tyndere grene til bålet. På den måde får du et flot og stabilt bål, som ikke vælter under afbrænding.

Modsat er det ikke tilladt at bygge bålet op af byggematerialer og andet affald, advarer Carsten Jensen.

- Det kan give voldsomme røg- og lugtgener og være ubehageligt at opholde sig i nærheden, hvis man benytter trykimprægneret eller andet overfladebehandlet træ i sit bål.

Det er ligeledes vigtigt at være opmærksom på, at bunker af grene og kviste kan være oplagte gemmesteder for dyr. Inden antænding bør du derfor sikre dig, at der ikke er dyr, der har taget ophold i sankthansbålet.

Når sankthansbålet skal tændes, kan du med fordel bruge en ukrudtsbrænder eller en fakkel til at sætte ild til kvaset i bålets kerne. Du bør aldrig lade dig friste til at bruge benzin, sprit eller andre former for optændingsvæsker for at få gang i bålet.

- Det kan gå rigtig galt, hvis du bruger brandfarlige væsker til at tænde bål med. Benzin og diesel er højeksplosivt, brænder meget hurtigt og er umuligt at styre. Hav i stedet lidt tålmodighed med optændingen og sørg for, at træet er tørt, så ilden har nemmere ved at få fat, siger Carsten Jensen.

Det anbefales, at du altid har vand stående i nærheden af det tændte bål, så du kan reagere hurtigt, hvis ilden breder sig. Derudover er det en rigtig god idé også at have vand med til at slukke bålet, så du ikke skal sidde oppe den halve nat og vente på, at det brænder ud.

- Du skal føre passende opsyn med bålet, og det betyder, at du ikke må forlade bålet, før det er brændt ud, eller du har slukket det på anden vis. Derfor er det altid en god idé at have en vandkande eller en spand med vand i nærheden, så du kan slukke bålet, når sankthansfesten slutter, siger Carsten Jensen.

Planlægger du at tænde sankthansbål på offentlige arealer, bør du undersøge reglerne i din kommune. Mange steder kræver det tilladelse at afholde sankthansfesten på kommunens områder, mens det som udgangspunkt er lovligt at tænde sankthansbål på privat grund, forudsat at afstandsanvisninger m.v. kan overholdes.

Der mangler deltidsbrandfolk til brandstationerne i Nordsjællands Brandvæsen, som kan møde med blot fem minutters varsel. Nu forsøger brandvæsnet sig med en online rekrutteringsaften for interesserede, der gerne vil vide mere.

Deltidsbrandfolk er kernen i Nordsjællands Brandvæsen, der har brandstationer i Nærum, Birkerød, Hørsholm, Allerød og Fredensborg. Når alarmen går, forlader deltidsbrandfolkene deres hjem eller arbejde for at rykke ud til brande, hjælpe mennesker i nød og afhjælpe miljøkatastrofer. 

Men de senere år er det blevet sværere at rekruttere mandskab til den vigtige opgave. Derfor forsøger Nordsjællands Brandvæsen sig nu med et online rekrutteringsarrangement i håbet om at vække interessen hos flere borgere i dækningsområdet.

- Det kan være en stor beslutning at sige ja til at blive deltidsbrandmand, fordi det både griber ind i ens arbejds- og privatliv. Der sidder formentlig nogle potentielle deltidsbrandfolk derude, som er interesserede i jobbet, men som ikke søger, fordi de mangler det sidste skub eller måske brænder inde med et spørgsmål, de ikke har kunnet finde svar på andre steder, siger operativ chef i Nordsjællands Brandvæsen, Claus Larsen.

Under arrangementet vil tilhørerne blandt andet få indblik i, hvilke opgaver deltidsbrandfolkene varetager i brandvæsnet, hvordan uddannelsen til brandmand forløber, og hvilke krav, der skal være opfyldt, for at man kan komme i betragtning til jobbet.

- Vi har ingen forventning om, at man efter mødet er klar til at underskrive en kontrakt med os. Arrangementet er et helt uforpligtende tilbud til borgere, der er nysgerrige på jobbet som deltidsbrandmand og måske tænker, at de lige nu eller på sigt kunne være interesseret i at trække i branddragten.

Coronapandemien er naturligvis den altovervejende årsag til, at arrangementet afvikles online og ikke fysisk på en af beredskabets brandstationer. Men et online arrangement har også andre fordele, mener Claus Larsen.

- Vi gør det nemt for folk at få information om jobbet som deltidsbrandmand, fordi de blot kan åbne computeren, tabletten eller telefonen og være med. Det kan også være, at man sidder i den helt anden ende af landet, men har planer om at flytte til vores område og gerne vil vide mere. Fleksibiliteten er stor, når vi holder det online, og jeg tror, det er med til at gøre, at flere vil deltage, siger han.

Rekrutteringsarrangementet afholdes online mandag den 31. maj klokken 19-20, og tilmeldingen er allerede åben. Læs mere og tilmeld dig her.

Er du nysgerrig på jobbet som deltidsbrandmand?

Vi ved, at mange kvinder og mænd drømmer om at tage springet og blive deltidsbrandmand. Det er et fedt job med en spændende og uforudsigelig hverdag, hvor du i den grad kan gøre en forskel for dit lokalsamfund. Samtidig bliver du en del af et fantastisk fællesskab på den lokale brandstation, hvor du vil få venskaber for livet.

Men midt i dine overvejelser melder der sig helt sikkert en lang række spørgsmål. For hvordan får du lige jobbet som deltidsbrandmand til at passe ind med dit almindelige arbejde? Hvilke krav skal du opfylde? Hvor mange udrykninger skal du regne med at blive kaldt ud til om måneden? Og hvad med familien derhjemme?

Deltag i vores online rekrutteringsaften

Vi vil rigtig gerne svare på alle dine spørgsmål. Derfor inviterer vi dig til vores online rekrutteringsaften:

Mandag den 31. maj 2021 klokken 19 til 20 via Microsoft Teams

I løbet af aftenen vil du blandt andre møde vores operative chef samt et par deltidsbrandfolk, der vil fortælle om deres erfaringer med at arbejde i brandvæsnet. Undervejs vil du naturligvis få lejlighed til at stille spørgsmål.

Det er helt uforpligtende at deltage

Vi har ingen forventning om, at du efter mødet er klar til at underskrive en kontrakt med os. Vores online rekrutteringsaften er et helt uforpligtende tilbud til dig, der er nysgerrig på jobbet som deltidsbrandmand og måske tænker, at du lige nu eller på sigt kunne være interesseret i at trække i branddragten. Det er også helt fint, hvis du bare har lyst til at vide mere om det at arbejde i et kommunalt beredskab.

Vi opfordrer både mænd og kvinder, unge og ældre til at deltage i vores online rekrutteringsaften.

Sådan tilmelder du dig

Du deltager i vores online rekrutteringsaften ved at udfylde formularen herunder. Få dage før arrangementet modtager du en mail med et link til begivenheden. Det er naturligvis gratis at deltage.

Spørgsmål til arrangementet kan rettes til kommunikationsansvarlig i Nordsjællands Brandvæsen, Cecilie Hedegaard Petersen, på tlf.: 40 15 90 25.

Vi glæder os til at se dig!

Dit navn
Du skal indtaste dit navn!
Din e-mail
Du skal indtaste din e-mail!
Hvordan fandt du frem til dette arrangement
Invalid Input
GDPR
Invalid Input

BLIV brandmand

kurser & uddannelse

Brandkadetter